زبان انگلیسی، یک ابزار است و انگیزه و هدف ما از یادگیری این زبان، خواندن کتابهای جذاب و مفید انگلیسی از بین میلیونها گزینه است. با اینکه به دلیل بودن در ایران با آن با محدودیتهای زیادی در دنیا مواجه هستیم، اما در این زمینه، بودن در ایران، امکان دسترسی رایگان به بیش از 10 میلیون کتاب انگلیسی، را به ما میدهد.
در این صفحه، دستورالعمل گام به گام خواندن یک کتاب را به عنوان پروژه کسی که زبان را دارد میآموزد، یاد خواهیم گرفت.
دانلود کتاب
اگر تصمیم گرفتیم این کتاب را بخوانیم یا احساس کردیم لازم است بخشهایی از آن مانند مقدمه و فهرست را بررسی کنیم، میتوانیم این کتاب را دانلود کنیم.
نحوه دانلود کتاب انگلیسی از بین ده میلیون کتاب
هدف ما از خواندن کتاب
هدف ما این است که یک کتاب انگلیسی را بخوانیم و بفهمیم تا هم از این کار لذت ببریم و هم زندگی خود را به کمک آن بهتر و غنیتر کنیم.
در حاشیه انجام این کار، کلمات و نکات زیادی را مرور خواهیم کرد یا یاد خواهیم گرفت. یکی از بزرگترین مزیتهای خواندن کتابهای واقعی (نه فقط کتاب درسی زبان) این است که علاوه بر واژگان و ساختارهای زبان واقعی، با فرهنگ آن جامعه، طرز فکر افراد آن جامعه و همچنین نگاه آن نویسنده آشنا خواهیم شد.
نکته بسیار مهم این است که باید از خواندن این کتاب لذت هم ببریم تا طبق اصل “دریافت ورودی قابل فهم جذاب“، یادگیری واقعی زبان را تجربه کنیم.
ابزارها و وسایل لازم
برای خواندن یک کتاب، باید نسخه دیجیتال (مانند PDF) یا کاغذی آن را داشته باشیم. همچنین داشتن یک دفتر یادداشت برداری یا نرم افزار مانند Obsidian کمک میکند تا خلاصه کتاب و نکاتی که دوست داریم آنها را به خاطر بسپاریم یا مرور کنیم را در آن بنویسیم.
برای مثال ممکن است جمله زیر را به دلیل داشتن کلمه جدید، ساختار جدید یا جالب بودن جمله یادداشت کنیم:
I want to manifest my goals by writing them down
ممکن است تعریف کلمه manifest که از دیکشنری استخراج کردهایم، برایمان مهم باشد؛ در نتیجه آن را هم یادداشت کنیم:
show clearly / to bring something into reality
بنابراین داشتن یک دیکشنری دیجیتال مانند نسخه آنلاین دیکشنری کمبریج یا اپلیکیشن لانگمن یا شاید دیکشنری کاغذی ضروری است تا معنی کلمات و عبارات جدید را به سرعت پیدا کنیم.
داشتن ذهنیت درست
اگر تصورات غیرواقع بینانهای مانند “من باید تمام کلمات را بلد باشم یا یاد بگیرم” داشته باشیم، خواندن کتاب، تبدیل به یک کار سخت و تجربه منفی خواهد شد.
در نتیجه به زودی احساس ناکفایتی خواهیم کرد و ناامید خواهیم شد. در نهایت خواندن کتاب را هم رها خواهیم کرد.
ذهنیت درست و واقع بینانه به ما میگوید که طبیعی است خیلی از کلمات و جملات را متوجه نشویم و این احتمالاً فرصتی است برای یادگیری یک نکته جدید. میگوییم احتمالاً چون قرار نیست تمام نکات جدید را یاد بگیریم: ما فقط موارد رایج و ضروری و جالب را یاد میگیریم. یعنی مواردی که:
- زیاد تکرار میشوند.
- دانستن آنها لازم است تا این بخش از کتاب را بفهمیم.
- کنجکاو هستیم آنها را یاد بگیریم.
بنابراین داشتن وسواس و سختگیری در یادگیری هم ممکن است تجربه خواندن روان یک کتاب جالب را تبدیل به یک تمرین سخت زبان کند.
پس هدف ما باید این باشد که معنای کلی و منظور نویسنده را متوجه شویم اما درگیر یادگیری تک تک کلمات و ساختارها نشویم. گاهی حدس زدن یا صرف نظر کردن از یک کلمه، آسیبی به این کار نخواهد زد. بنابراین در حدس زدن معنی یا عبور از برخی کلمات هم باید مهارت کسب کنیم.

تناسب سطح پیچیدگی کتاب از نظر کلمات و گرامر و سطح زبان ما
یادگیری زبان انگلیسی از طریق خواندن کتابهای واقعی، یکی از مؤثرترین و لذتبخشترین روشهاست. اما اگر کتابی فراتر از سطح زبان ما باشد، تجربهی مطالعه میتواند خستهکننده یا حتی دلسردکننده شود.
یک روش ساده برای تشخیص اینکه سطح یک کتاب (یا هر محتوای انگلیسی دیگری)، مناسب است را در درس زیر یاد میگیریم:
آیا سطح این متن، کتاب، دوره یا سریال انگلیسی برای من زیادی سخت است؟| روش ارزیابی
اولین مرور و بررسی کتاب برای شناخت کلی
در ابتدا، جلد کتاب، مقدمه و فهرست مطالب را به صورت خلاصه و گذرا بررسی میکنیم. هدف این است که بدانیم این کتاب در مورد چیست و چه موضوعاتی را پوشش میدهد.
برنامه ریزی برای مطالعه
لازم است یک برنامه زمانی مشخص به این کتاب اختصاص دهیم. به عنوان مثال ممکن است روزی 20-30 دقیقه زمان برای این کتاب بگذاریم و هر چند روز یک بار، یک بار با سرعت بالا، مطالب قبلی را مرور کنیم.
خواندن فصل به فصل
سراغ فصل اول میرویم و یک بخش مستقل از آن (مانند یک پاراگراف) را میخوانیم. آیا متوجه منظور کلی نویسنده میشویم؟ در این مرحله، لازم نیست معنی کلمات سخت را از دیکشنری پیدا کنیم. میخواهیم بدانیم بدون انجام کار اضافه، چقدر از این بخش را متوجه میشویم.
میتوانیم این را در نوت بوک یا دفتر خود ثبت کنیم.
در دور دوم، این بخش را دوباره میخوانیم اما این بار تلاش میکنیم کلمات و جملات سخت را به کمک دیکشنری و درسهای گرامر یا ابزاری مانند chatgpt یا پرسیدن از دیگران یاد بگیریم.
برخی از این نکات جالب مانند کلمات و جملات جدید را برای خودمان یا فرد دیگری توضیح میدهیم سپس آن را در نوتبوک دیجیتال یا دفتر یادداشت میکنیم.
میتوانیم به عنوان تمرین تلفظ و شنیدن، این موارد را یک بار با صدای بلند بخوانیم یا صدای ضبط شده خود را گوش کنیم.
به همین ترتیب فصل اول کتاب را به پایان میبریم. در انتهای فصل، سعی میکنیم خلاصه این فصل را بازگو یا بازنویسی کنیم و کمی روی تجربه خواندن این فصل، تامل کنیم.
چند درصد از این فصل را متوجه شدیم؟
چه نکات جدیدی را یاد گرفتیم؟
این تجربه، چقدر دلپذیر یا سخت بود؟
فکر میکنید مشکل اصلی که باید آن را تقویت کنید چیست؟
چنین مواردی را در نوت بوک خود ثبت میکنیم و در مورد آن با دیگران صحبت خواهیم کرد. اگر مانعی وجود دارد، الان فرصت ایده آلی است که روی آن کار کنیم. برای مثال ممکن است تصمیم بگیریم که سرعت خود را کم کنیم یا بعضی از بخشهای سخت کتاب را به دور دوم خواندن کتاب موکول کنیم.
سپس سراغ فصل بعد خواهیم رفت.
مرور آموختهها
نکات جدیدی که در حین یادگیری این کتاب نوشتیم را باید مرور کنیم وگرنه فراموش خواهند شد. بنابراین به کمک ابزارهایی تقویم یا فلشکارت، باید اطمینان حاصل کنیم که مرور این نکات به تاخیر نخواهد افتاد.
خواندن سریعتر و راحتتر کتاب به کمک هوش مصنوعی
هوش مصنوعی در هر زمینهای به ما کمک میکند که کارها را سریعتر و اثربخشتر انجام دهیم: البته اگر در استفاده از آن مهارت کافی کسب کنیم. ما در دورههای مربوط به هوش مصنوعی، به این موضوع میپردازیم. از جمله در لینک زیر:
مهارت خواندن کتاب با chatGPT یا مدلهای زبانی هوش مصنوعی
روش سیستماتیک خواندن کتاب به شکل عمیق و حرفهای
در اینجا هدف ما خواندن متن کتاب و فهمیدن آن است. اما مهارت خواندن حرفهای کتاب، جنبههای متعددی مانند روش استفاده از نرمافزارهای یادداشت برداری مانند Obsidian، تکنیکهای خواندن تدریجی یک کتاب، روش شخصیسازی کتاب و تبدیل آن به پروژههای عملی را هم شامل میشود.
ما این موضوع را در قالب درسهای مکتوب و جلسات ویدئویی متعددی در دوره زیر بررسی کردهایم.
روش سیستماتیک خواندن کتاب به شکل عمیق و حرفهای
لیست کتابهایی که اعضا فلوئنت به عنوان پروژه میخوانند: